Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: Αφιέρωμα ΤΤΙΡ

Συνέντευξη Δώρας Κοτσακά για την εκπομπή ‘Φάκελος ΤΤΙΡ στο Πρώτο Πρόγραμμα’, 8 Φεβρουαρίου 2016.

Η τελευταία ημέρα του αφιερώματος του Πρώτου προγράμματος στην συμφωνία TTIP πραγματεύθηκε ζητήματα όπως τα προσωπικά δεδομένα, η πνευματική ιδιοκτησία στον ψηφιακό κόσμο και η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων.

Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό το κεφάλαιο του TTIP για την πνευματική ιδιοκτησία να περιέχει διατάξεις για τα πνευματικά δικαιώματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα εμπορικά σήματα με σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου της γνώσης εκ μέρους των επιχειρήσεων εις βάρος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτήν στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η πολύ σημαντική εξαίρεση των σχολείων, των βιβλιοθηκών, των ατόμων με αναπηρία και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από τη συμμόρφωση στους κανονισμούς περί πνευματικής ιδιοκτησίας κινδυνεύει να αρθεί. Επιπλέον το TTIP θα αποδυναμώσει τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά για εμπορική χρήση.

Στον αντίλογο των παραπάνω υπάρχει η επιχειρηματολογία που αναφέρεται στην ομογενοποίηση της νομοθεσίας σε Ε.Ε. και Ηνωμένες Πολιτείες προασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επίλογος του αφιερώματος του Πρώτου προγράμματος στην TTIP αφιερώθηκε στα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της TTIP. Έγινε αναφορά στις λεγόμενες «Free TTIP Zones» και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, περιοχές στις οποίες οι κάτοικοι έχουν πλέον επιλέξει να στηρίξουν αποκλειστικά τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων. Επίσης, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο κινήματα σε όλον τον κόσμο καλούν σε δράση τους πολίτες ενάντια στην TTIP, αλλά και η ελληνική συμμετοχή στα κινήματα αυτά καθώς και οι έως τώρα δράσεις που έχουν λάβει χώρα εντός συνόρων.

Εδώ το ηχητικό απόσπασμα, https://soundcloud.com/ertradioprograms/sets/ip

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Media On topic International Trade Agreements