Δημόσια οικονομικά για το μέλλον που θέλουμε

Πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το δημόσιο χρήμα ώστε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάταξη της κοινωνίας; Τι θα συνέβαινε εάν το φορολογικό σύστημα και τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία μεταρρυθμίζονταν ριζικά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας; Εάν απελευθερώναμε τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών, εμβαθύνοντας παράλληλα τη δημοκρατία;

Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ο συλλογικός τόμος Δημόσια οικονομικά για το μέλλον που θέλουμε που δημοσίευσε πρόσφατα το Transnational Institute (TNI), σε συνεργασία με το New Economics Foundation και άλλα ιδρύματα και οργανισμούς.

Στην έκδοση παρουσιάζονται εναλλακτικά εγχειρήματα εφαρμοσμένης αναδιανεμητικής πολιτικής, που αντλούν από τους συλλογικούς πόρους των τοπικών κοινωνιών, δοκιμασμένα στην πράξη: Από την ακμάζουσα συνεργατική οικονομία στην Κεράλα της Ινδίας μέχρι τα περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα (Ταμιευτήρια) στη Γερμανία και από την υπό εργατική ιδιοκτησία τράπεζα Banco Popular στην Κόστα Ρίκα ως τα χιλιάδες People’s Credit Funds στο Βιετνάμ, διερευνώνται μοντέλα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα δημοκρατικά οργανωμένο και βιώσιμο μέλλον.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 σημαδεύτηκε από τη διάσωση των συστημικών τραπεζών και την αντίστοιχη περικοπή των δημόσιων δαπανών. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ενίσχυσαν την άποψη ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ιδιωτική χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και την οικολογική καταστροφή.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική οικονομία όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, αλλά τα ενέτεινε. Στο βιβλίο υποστηρίζεται πειστικά η άποψη ότι οι δημόσιοι πόροι είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Οι δημόσιες τράπεζες, για παράδειγμα, διαθέτουν επαρκείς πόρους προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτείται να επενδυθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και κλιματικές υποδομές, χωρίς την ανάγκη ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Τα εφαρμοσμένα παραδείγματα της έκδοσης αποδεικνύουν ότι η πολιτική οικονομία που χαλιναγωγεί την εξουσία του μεγάλου πλούτου και υπηρετεί τις ανάγκες του πλανήτη και των πολλών είναι εφικτή. Οι ιδέες που παρουσιάζονται είναι επίκαιρες και υπερ-ώριμες. Μπορούν να διαβαστούν σαν ένα κάλεσμα για ετοιμότητα της κοινωνίας, προτού σκάσει η επόμενη χρηματοοικονομική φούσκα

Διαβάστε τη σύνοψη της έκδοσης εδώ

Δείτε το βίντεο που συνοδεύει την έκδοση

Λίγα λόγια για το Transnational Institute (TNI)

Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, το TNI υποστηρίζει κινηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε έναν δικαιότερο, δημοκρατικότερο και βιώσιμο κόσμο. Για περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργεί ως πολύτιμος σύνδεσμος ανάμεσα σε κοινωνικά κινήματα, κοινωνικά ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και διαμορφωτές πολιτικής. Έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση στη βάση της εμπεριστατωμένης έρευνας και ριζοσπαστικής κριτικής που ασκεί, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με καίρια ζητήματα πολύ πριν αυτά καταστούν κυρίαρχα στη δημόσια συζήτηση. Έχει εργαστεί σε θεματικές όπως η επισιτιστική κρίση, το χρέος του τρίτου κόσμου, η δράση των μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών, το διεθνές εμπόριο, το εμπόριο του διοξειδίου του άνθρακα και οι διεθνείς πολιτικές για το φάρμακο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εδώ το link στο Παρατηρητήριο των Κοινών 3 Οκτωβρίου 2019, https://www.enainstitute.org/publication/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8/

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Αναδημοσιεύσεις On topic Privatization & Public Interest