Αλλάζοντας τις Κοινωνίες μέσω των Μεταβάσεων στα Αστικά Κοινά

Αντικείμενο της μελέτης Changing Societies through Urban Commons Transitions αποτελεί η επανεμφάνιση των αστικών κοινών ως μία «από τα κάτω» διαδικασία δημιουργίας από την πλευρά των πολιτών, όσο και ρύθμισης από ριζοσπαστικές διοικήσεις σε επίπεδο Δήμων.

Διερευνά τη σχέση μεταξύ των πόλεων και των κοινών με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη αναβίωση και ανάπτυξη των αστικών κοινών και την ιδιαίτερη σημασία τους για τη κοινωνικό-οικολογική μετάβαση. Στη συνέχεια εξετάζονται οι «από τα κάτω» πρωτοβουλίες για τη μετάβαση των αστικών κοινών σε παγκόσμιο επίπεδο, επικεντρώνοντας στις πλατφόρμες πολιτών που ανέλαβαν τη διοίκηση των πόλεων στη Βαρκελώνη, τη Μπολόνια, τη Νάπολη, το Φρομ και τη Γάνδη.

Η μελέτη ολοκληρώνεται με μία πρόταση θεσμικού πλαισίου κατάλληλου για τη μετάβαση στα αστικά κοινά και επιχειρούνται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

α. Τι μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις των πόλεων προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις των πολιτών ως δημιουργούς των κοινών;
β. Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να διευκολύνουν την κοινωνικό-οικολογική μετάβαση;
γ. Ποιες θεσμικές προσαρμογές θα ενίσχυαν αυτό το ρόλο;

Η μελέτη έγινε από το παγκόσμιο δίκτυο P2P Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την υποστήριξη και έρευνα ομότιμων (P2P) κοινωνικών δυναμικών προσανατολισμένων στα κοινά. Ως βασικοί άξονες των εργασιών του έχουν προσδιοριστεί η δημιουργία κοινών αγαθών μέσω ανοιχτών και συμμετοχικών διαδικασιών παραγωγής και διοίκησης και η εγγυημένη οικουμενική πρόσβαση σε αυτά μέσω αδειών όπως Creative Commons, GPL, Peer Production Licence.

Περισσότερα για το P2P Foundation εδώ

Δείτε βίντεο με τον D. Bolier συνιδρυτή του Commons Strategies Group και εκ των συγγραφέων της έκδοσης σε ομιλία του με τίτλο The City as a Commons

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Αναδημοσιεύσεις On topic Commons & P2P