Συνέντευξη στο NEWS247: Ξέρεις πόση τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνεις κάθε μέρα;

Δημοσιεύτηκε στο ΝEWS24 στις 26 Ιουνίου 2021

Απόσπασμα

Η διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων

Η πρώτη σύναψη που κάνει το μυαλό μας όταν συνδέει την Τεχνητή Νοημοσύνη (όπως και οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη) με την αγορά εργασίας είναι μία ανησυχία για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Για τη Δώρα Κοτσακά, διδάκτορα πολιτικής κοινωνιολογίας και συντονίστρια του Παρατηρητηρίου των Κοινών του Ινστιτούτου ΕΝΑ, αυτή η ανησυχία μπορεί έχει λογικές βάσεις αλλά στην ουσία αποτελεί και ένα μύθευμα. «Καλό είναι να καταλάβουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι παρά μία διαδικασία παραγωγής και να την αντιληφθούμε ως τέτοια. Παρά τους όποιους μετασχηματισμούς, κανένα από τα στάδια αυτής της παραγωγής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενσώματη υλική εργασία».

Μου φέρνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Όταν ο ιδιοκτήτης μίας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας έκανε περιοδεία στο εργοστάσιό του και συνάντησε τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, τον ρώτησε “να δω τώρα πώς θα πείσεις τα ρομπότ να έρθουν στο σωματείο”, εκείνος του απάντησε “να δω και εγώ πώς θα πείσεις τα ρομπότ να αγοράσουν το αυτοκίνητό σου”». Είναι τελικά αδύνατον να σκεφτούμε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη εργασία θα είναι άχρηστη. «Χωρίς την ανθρώπινη εργασία αλλά και την κατανάλωση, δεν έχει κανένα νόημα η διαδικασία παραγωγής Τεχνητής Νοημοσύνης».

Χωρίς την ανθρώπινη εργασία αλλά και την κατανάλωση, δεν έχει κανένα νόημα η διαδικασία παραγωγής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υπάρχουν όμως ανατροπές στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις λόγω των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης; «Ο κοινός παρονομαστής αυτή τη στιγμή είναι η ποσοτικοποίηση. Για παράδειγμα, λόγω της ανάγκης διαχείρισης τεράστιου όγκου εμπορευμάτων υπάρχει εφαρμογή η οποία έχει αρχίσει και στα ρούχα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και λέγεται Enterprise Resource Planning. Kάθε εργαζόμενος έχει ένα μηχανάκι στα χέρια του κατά διάρκεια της βάρδιας και λαμβάνει εντολές από το μηχανάκι για το πού να τοποθετεί τα προϊόντα, πού μπορούν δηλαδή να πωληθούν πιο εύκολα σε συγκεκριμένες ζώνες ώρας. Όλο αυτό οδηγεί σε μία κούρσα προς τα κάτω, καθώς ταυτόχρονα δίνει πληροφορίες για οτιδήποτε έκανε μέσα στη βάρδιά του».

Κάθε φορά που έχουμε την εισαγωγή μίας τεχνολογικής καινοτομίας στην παραγωγή πάντα χρησιμοποιείται αυτή ως επιχείρημα, προκειμένου συμπιεστούν οι εργατικές διεκδικήσεις. Με ποιον τρόπο όμως τελικά οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής και των εργαζομένων; «Το 35ωρο θα έπρεπε να ισχύει από τώρα. Ήδη θα μπορούσαμε να βλέπουμε βελτίωση της ζωής μας χάρη στην τεχνολογική πρόοδο. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται να στρέψει την πρόοδο αυτή στο να κάνει τη ζωή των εργαζομένων ευκολότερη», τονίζει και συμπληρώνει «το τοπίο είναι ακόμα αρρύθμιστο και πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσουν κάθε έναν από μας. Και το τρομακτικό είναι ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί πια ο χρόνος δουλειάς με τον ελεύθερο χρόνο μας. Χρειάζεται, λοιπόν, φαντασία και συνεργασία των εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Οι κοινωνίες τελικά προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις. Το ζήτημα όμως είναι τι θα συμβεί στο ενδιάμεσο».

 

Εδώ η συνέντευξη στο σύνολό της

https://www.news247.gr/sunday-edition/xereis-posi-techniti-noimosyni-katanaloneis-kathe-mera.9272127.html

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως From Press On topic Technology & Knowledge Commons