Ομιλία: Οι εμπορικές συμφωνίες CETA, TiSA, TTIP: ένα υπερόπλο ενάντια στα δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δημοκρατία

Διοργάνωση Χώρος Κινημάτων- Στέκι Μεταναστών, Βόλος 15 Δεκεμβρίου 2017.

Στην ανακοίνωσή του για την εκδήλωση σημειώνει:

“Οι TTIP και CETA είναι δύο εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά αντίστοιχα που έχουν στόχο την άρση όσων φραγμών έχουν απομείνει (μετά την κατάργηση των δασμών) στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η TTIP βάζει το διεθνές εμπόριο πάνω από τη δημοκρατία, τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ενώ δίνει υπερεξουσίες σε επιχειρήσεις και πολυεθνικά λόμπι ώστε να παρακάμπτουν κυβερνήσεις και νομοθεσίες αν κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Η συμφωνία, μετά την υπογραφή της, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακληθεί, καθώς έχει νομική δεσμευτικότητα. Οι πολίτες θα δουν δικαιώματά τους να περιστέλλονται περαιτέρω στο όνομα του κέρδους.

Στην TTIP και τη CETA προβλέπονται ιδιωτικά δικαστήρια, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με το σύστημα δικαιοσύνης κάθε χώρας και στα οποία μπορούν να προσφύγουν πολυεθνικές επιχειρήσεις ή λόμπι που κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους από τη νομοθεσία ή το ρυθμιστικό πλαίσιο μίας χώρας, αξιώνοντας αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα περιλαμβάνονται στις εν λόγω συμφωνίες. Μια πλήρη εικόνα της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώνεται για την κοινωνία των πολιτών θα δώσει η Δώρα Κοτσακά, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας/Ερευνήτρια, στην εκδήλωση-συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 8.00μμ, στο Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33)”.

 

Εκδήλωση-συζήτηση “Οι εμπορικές συμφωνίες CETA, TiSA, TTIP” στο Στέκι Μεταναστών

Το link, https://e-thessalia.gr/ekdilosi-syzitisi-eborikes-symfonies-ceta-tisa-ttip-sto-steki-metanaston/amp/

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Public Events On topic International Trade Agreements