Διάλεξη Ρίτσαρντ Στάλμαν ‘Τα πνευματικά δικαιώματα απέναντι στην κοινότητα’

Διοργάνωση και εισήγηση στη διάλεξη Ρίτσαρντ Στάλμαν με θέμα ‘Τα πνευματικά δικαιώματα απέναντι στην κοινότητα’

στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 11 Απριλίου 2016

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του Ρίτσαρντ Στάλμαν (Richard Stallman), πρόεδρου του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με τίτλο: Τα πνευματικά δικαιώματα απέναντι στην κοινότητα (εδώ το κέιμενο)

Το βίντεο της ομιλίας του Ρίτσαρτ Στάλμαν με ελληνικούς υπότιτλους (διατίθεται με άδεια Creative Commons) από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

 

 

Η εμφάνιση του copyright (πνευματικών δικαιωμάτων) συμπίπτει ιστορικά με αυτή του πιεστηρίου. Σχεδιάστηκε με τρόπο που να απαντάει στις ανάγκες που προέκυψαν μετά την εφεύρεση της τυπογραφικής μηχανής και τη μαζική αναπαραγωγή αντιγράφων. Ωστόσο, το copyright δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην εποχή των ψηφιακών δικτύων, γεγονός που καταδεικνύει και η αυστηρότητα των ποινών παραβίασής του. Οι πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζουν την κερδοφορία τους στο copyright, συγκροτούν λόμπυ τα οποία ασκούν μεγάλη πίεση διεκδικώντας τη διεύρυνση του πεδίου εξουσιών τους και δρακόντειες ποινές για την περιφρούρηση των συμφερόντων τους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην τεχνολογία.

Ο Δρ. Ρ. Στάλμαν υποστηρίζει ότι αν πραγματικά επιθυμούμε να υπηρετήσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας με σκοπό το όφελος του συνόλου, τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Με αυτό το πρόταγμα δημιουργήθηκε το κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software) το 1983. Το επόμενο έτος ξεκίνησε η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος GNU (www.gnu.org). Πρόκειται για ελεύθερο λογισμικό, το οποίο ο κάθε χρήστης έχει την ελευθερία να αντιγράψει και διανείμει, με ή χωρίς αλλαγές. Σήμερα το σύστημα GNU/Linux (πρόκειται για το λειτουργικό σύστημα του  GNU με την προσθήκη του Linux) χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά πολύ περισσότερο αποτέλεσε την έμπνευση και παρείχε τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα για την έκρηξη των ομότιμων (Ρ2Ρ)  έργων που ακολούθησαν.

Το 1985 ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation) με σκοπό να διαδώσει την ελευθερία στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και να υποστηρίξει νομικά και πρακτικά τα δικαιώματα των χρηστών. Το 1989 ολοκληρώθηκε η πρώτη έκδοση της Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης (GNU General Public License – GPL), η οποία κατοχυρώνει τις ελευθερίες των χρηστών, ενώ η λεγόμενη ρήτρα copyleft (σε αντίθεση με το copyright που κατοχυρώνει το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας) υποχρεώνει στη διατήρηση αυτών των ελευθεριών σε όλα τα αντίτυπα. Τα παραπάνω θεωρήθηκαν τομή για το νομικό πολιτισμό και την κατοχύρωση και προστασία των ψηφιακών κοινών αγαθών.

https://poulantzas.gr/dialexi-ritsarnt-stalman-to-kimeno-t/

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Events Production - Curation On topic Technology & Knowledge Commons